Ryby na taniery: pre zdravie aj pre líniu

9. července 2008 v 21:29 | Annie |  *Zdravie a krása*
Výnimočný stret vzácnych látok
Z hľadiska zdravia je u rýb prioritou číslo jedna ich obsahová stránka. Vďaka vysokému zastúpeniu kvalitných výživových látok by preto na tanieri každého z nás rozhodne nemali chýbať a to minimálne dva krát v týždni.

Ich častou konzumáciou dodáte telu nielen potrebné bielkoviny, ale taktiež viaceré druhy vitamínov ako A, D a B. Nesmieme zabudnúť ani na najvýznamnejšie spomedzi obsiahnutých minerálnych látok, jód, zinok a v neposlednom rade aj omega-3 nenasýtené mastné kyseliny.

Najvýznamnejší benefit
Práve pre vysoký obsah spomenutých mastných kyselín je potreba príjmu rybieho mäsa tak veľmi zdôrazňovaná. Ich obsahový podiel, predovšetkým v morských olejnatých rybách, totiž žiadne bežné potraviny nie sú schopné v identickom množstve nahradiť.

Pre zdravé fungovanie ľudského organizmu sú pritom omega-3 nenasýtené mastné kyseliny nenahraditeľným pomocníkom pri správnej činnosti srdca i tepien, majú tiež protizápalové účinky a posilňujú vývoj i prácu mozgu, čo je dôležité najmä pri vývine detí.

Správny výber
Z hľadiska obsahového i diétneho zloženia odborníci odporúčajú do jedálnička zaradiť skôr morské rybie mäso ako niektoré sladkovodné druhy. Vynikajúcimi zdrojmi vzácnych kyselín sú najmä losos, makrela, sardinky, slede, halibuty a tuniak.

Na pozore sa však treba mať pred nadmernou konzumáciou ortuti obsiahnutej najmä v žraločom mäse, tuniakovi a tiež v mečúňovi. Preto aj tu je na mieste istá striedmosť v množstve.

Sú ryby diétne?

Konzumácia morských, ako i sladkovodných rýb patrí k diétnemu spôsobu stravovania, podmienené je to však viacerými faktormi. Veľké ALE predstavuje najmä množstvo a druh prijímaného rybieho mäsa. Predovšetkým však dôkladne zvážte spôsob úpravy rybích pokrmov.

Ťažko môžete očakávať rapídne chudnúce účinky, ak vaša diéta bude zostavená z tých najtučnejších druhov rýb. Ryba na kyslo z neďalekých lahôdok či treska zo supermarketu teda tým najsprávnejším riešením rozhodne nebude.

Na mieste je tiež zvážiť, akým spôsobom rybu pripravíte a s čím ju budete jesť. Vyhnite sa príprave pomocou živočíšnych tukov a vynechajte rôzne majonézové zálievky. Ryby pripravujte na vode, prípadne rastlinných olejoch a pri kombinácii so zeleninovým šalátom dochucujte výlučne olivovým či slnečnicovým olejom, prípadne vínnym octom. Iba tak môže byť vaša rybia diéta skutočne účinná.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 WaclawX WaclawX | E-mail | Web | 30. dubna 2017 v 18:53 | Reagovat

Velmi pěkný blog, těším se na nová pracovní místa

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama